„To je u redu!“

 

 

 

 

U sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta „To je u redu!“ u organizaciji Centra za autizam iz Zagreba, 23. travnja 2021.g. održana je tribina.

U uvodnom dijelu tribine pozdravnu riječ i dobrodošlicu sudionicima i uvodničarima uputila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan. Potom je govorila pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Iva Milardović Štimac te pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin. Tribini, koja je ove godine održana online, nazočilo je 262 sudionika.

Program tribine započeo je prezentacijom „To je u redu!“ projekta kojega je sudionicima izložila Monika Jakobović, eduk. reh., koordinatorica projektnog tima iz Zagreba. Cilj ovog projekta je  izgradnja i osnaživanje vještina učitelja koji rade s učenicima s poremećajem iz spektra autizma uz korištenje priča za učenje socijalnih vještina. Rezultat projekta je Metodološki priručnik i repozitorij s pričama kroz odabrane teme područja ponašanja, škole, zdravlja i dnevnih rutina. Nakon predstavljanja projekta, Sanja Šimek, eduk. reh. sudionicima je detaljno govorila o Metodološkom priručniku koji nudi smjernice za izradu i primjenu priča za učenje socijalnih vještina. Slijedilo je opširno izlaganje Magdalene Jančec, eduk. reh., ABA terapeuta o bihevioralnom pristupu poučavanja vještina brige o sebi i toaletnog treninga, koje su sudionici vrlo zainteresirano pratili. Ravnateljica Centra za autizam, gospođa Žarka Klopotan, eduk. reh., specijalist rane intervencije govorila je o preventivnim programima i njihovoj primjeni u praksi istaknuvši njihovu važnost, ciljeve i dobrobit. Slijedilo je izvješće učiteljice razredne nastave Sunčice Sosić Majstorović, prof. mentor i Hrvojke Brčić, eduk. reh., stručne suradnice OŠ Vjenceslava Novaka iz Zagreba koje su prikazale primjenu priča za učenje socijalnih vještina u svojoj školi. Nakon prikaza iz prakse, sudionici su pogledali trinaestominutni video prikaz dvojice učenika, polaznika Centra za autizam, kako čitanju odabrane priče ovog projekta u obiteljskom okruženju. Zatim su Sandra Rožman, eduk. reh. i Stanka Pinjuh, prof. likovne kulture Centra za autizam prezentirale knjigu „Naša priča iz vlaka“, koju su izradili učenici Centra, inspiriranu doživljajima romana „Vlak u snijegu“. Na kraju tribine, u sklopu diseminacijskih aktivnosti, Ana Ružić, eduk. reh. upoznala je sudionike s međunarodnim projektom „Razred A“, a sudionici su dobili evaluacijski upitnik kako bi ocijenili sudjelovanje na tribini.

Tijekom same tribine sudionici su izražavali svoje dojmove i komentare koji su bili veoma pozitivni tako da je cijeli tim zadovoljan odjekom tribine.

2019-1-RS01-KA201-000835

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica