ATTEND konferencija na naš način

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

25. i 26. svibnja 2022. održana je ATTEND konferencija na naš način u hotelu Admiral u Opatiji. Na konferenciji su prisustvovali predstavnici 34 odgojno obrazovne ustanove u kojima se projekt provodi, te predstavnici Carneta, FERa i ERFa. Uz sve predstavnike iz Hrvatske, u Opatiju su pristigli i Islandski partneri, Klettaskóli specijalne škole iz Reykjavika koji su podijelili svoje primjere dobre prakse.

Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a, Natalija Laštro, načelnica Sektora za EU programe i međunarodne financijske mehanizme Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i voditeljica projekta Renata Šimunko, podsjetili su uzvanike i okupljene novinare na ciljeve projekta- omogućiti djeci, koja ne mogu pohađati redovne obrazovne ustanove, pristup asistivnoj tehnologiji u njihovom učenju. Podržati stvaranje učinkovitih preduvjeta koji doprinose jednakim obrazovnim mogućnostima za djecu s teškoćama u razvoju i njihovom boljem i uspješnijem uključivanju u društvo.

Osim spomenutih partnera sa Islanda, na konferenciji su svoj rad i svoje ustanove prezentirali predstavnici Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.

Radionicu “Inkluzivna kultura u obrazovanju” predstavile su prof. dr. sc. Zrinjka Stančić (ERF) i dr. sc. Ivana Rašan (FER), a praktičnim predavanjem „Kvalitetna procjena potrebe za primjenom AT-a“ svoj rad predstavila je Ines Delzotto iz Dnevnog centar za rehabilitaciju Veruda Pula.

Izlagači su mnoštvo svoje šarolike opreme predstavili svim zainteresiranim sudionicima koji su imali priliku tu istu opremu i isprobati.

Konferencija je završila interaktivnom sesijom i panelom: Senzibilizacija javnosti i odnosi s roditeljima, čiji je moderator bio Antun Zupanc iz Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice. Panelisti Ines Delzotto (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula), Mirta Bartolović (COO Goljak), Ivana Rotim (COO Vinko Bek) i Mia Marčec (COO Tomislav Špoljar Varaždin) zaključile su kako bi se društvo trebalo senzibilizirati i osvijestiti o važnosti asistivne tehnologije u životima djece i odraslih osoba s teškoćama u komunikaciji. Isto tako su navele važnost prepoznavanja truda i angažmana edukacijskih rehabilitatora, te su predložile formiranje radne skupine koja bi osigurala regulative za širu dostupnost AT soba.

Sa konferencije su svi sudionici ponijeli mnoštvo dojmova, novih saznanja i primjera dobre prakse koju će moći primijeniti za napredak i osnaživanje danjeg rada u svojim ustanovama. 

Free Joomla Lightbox Gallery