Anđelin pogled

Izložba naše učenice Anđele Vire Hrstić otvorena je u Gradskoj knjižnici na Odjelu za djecu i mlade 24.04.2023. Kišni dan uljepšali su, osim prekrasnih Anđelinih likovnih radova i njezini glazbeni talenti kojima je počastila posjetitelje izložbe. Za sve koji nisu stigli na otvorenje imamo dobru vijest- Izložba je otvorena do 21.05.2025. 

Anđela je rođena 3. srpnja 2002. u Zagrebu. Polaznica je Centra za autizam od 2006. godine. Anđela odlično pamti ono što vidi i čuje, ima izuzetnu vizualnu i auditivnu memoriju i definitivno pokazuje neke odlike nadarenosti.

Anđela se rodila s jedinstvenim talentom, darom koji se nikako ne može naučiti. No, bez rada i ustrajnosti talent može nestati, izgubiti se. Anđela se rodila i s voljom za napretkom i „brušenjem svog dijamanta“. Njeno je oko nepogrešivo, ponekad gotovo i okrutno u svojoj istinitosti. Njeni portreti otkrivaju tajne koje bi modeli najradije i sakrili, no Anđela  zacrtava svaku boru koju vidi na licu. Osim portreta, jedan od omiljenih motiva su joj vizure  Zagreba. Vedute grada, njoj najdraže građevine, crta s takvom brzinom i sigurnošću da bi čovjek pomislio da je sama iste i projektirala.

Anđelin medij je crtež, ona je vladarica sigurnih crta, no na poticaj, vješto će se pozabaviti i slikarskim tehnikama. Njeno je slikarstvo plošno i podređeno liniji, no zrači gotovo jednakom sigurnošću kao i crtež. U ožujku 2020. godine tiskan je ilustrirani roman „Naša priča iz vlaka“, verzija Lovrakovog romana prilagođena učenicima s teškoćama u razvoju. Radnju je ilustrirala Anđela. Tijekom dvije godine izradila je preko 30 ilustracija koje opisuju dogodovštine Ljubana, Pere i Drage s naglaskom na portretiranju likova. Njen prethodni uradak koji ćemo također pamtiti i koji će ostati kao trajna vrijednost Centra, jest Anđelina slovarica. Ona je nastala tijekom sustavnog rada s ciljem proširivanja njenog rječnika, tj. verbalnog govora. Osmislili smo zadatak u kojem je Anđela trebala pisati riječi prema zadanom slovu abecede. Anđelina ideja da crtež prati pojam potaknula nas je da sve to objedinimo i pokažemo drugima. „Anđelinu slovaricu“ smatramo posebnom jer osim imenica sadrži i glagole, priloge i logotipe nekih tvrtki.

Anđelu smo upoznali kao malu djevojčicu, pamtimo vrijeme kada je bila dijete predškolske dobi i pohađala naš vrtić. Sada je s nama prelijepa mlada djevojka koja prelazi u Program za odrasle. Mnogo je to zajedničkog vremena koje sadrži i mnogo vrijednih i dojmljivih rezultata rada i nadarenosti, likovne koju osvjetljavamo ovom izložbom, i glazbene koja nije manje dojmljiva.

S Anđelom slavimo autizam u svoj njegovoj pozitivnoj snazi i raznolikosti i bogatstvu koju daruje svijetu.

Free Joomla Lightbox Gallery

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica