SVEČANO OBILJEŽAVANJE 40. OBLJETNICE DJELOVANJA CENTRA ZA AUTIZAM U ZAGREBU

U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 15. lipnja 2023. godine svečano je obilježena 40. obljetnica od osnivanja Centra za autizam pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. U ime Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske skup je pozdravio predsjednik Antun Zupanc dok je ispred Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora sudionike pozdravila prof. dr. sc. Ana Marija Žic Ralić. Dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Bilić Prcić je uz čestitku podijelio svoja sjećanja na 1994. godinu kada je da je na samom početku svoje karijere bio djelatnik Centra za autizam u Dvorničićevoj 6. Izaslanica gradonačelnika mr.sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom,  pozdravila je nazočne i istakla da Grad Zagreb želi biti odgovoran (nastoji se odgovorno odnositi u skladu s trenutnim mogućnostima) prema Centru za autizam, urediti za odrasle osobe prostor u Jurja Dalmatinca, ali i ponuditi socijalne usluge za djecu (ranu intervenciju). Svoje djelovanje za sada ne mogu potkrijepiti rokovima jer se radi o uistinu složenim poslovima, ali žele ozbiljno djelovati u cilju poboljšanja uvjeta u Centru za autizam. Istakla je da: „Iako postojeći propusti i prepreke formalnih sustava, kao i onih u društvenom okruženju znatno otežavaju i usporavaju razvoj njihovih potencijala, Centar za autizam ustrajan je u primjeni visokih stručnih standarda i suvremenih pristupa u radu“. Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin govorio je kao izaslanik ministra Radovana Fuchsa o suradnji Ministarstva znanosti i Centra za autizam.

Poslije pozdravne riječi ravnateljice gđe Žarke Klopotan pjesmom dobrodošlice sve je pozdravila i glazbeno nadarena učenica Anđela Vira Hrstić. Prezentacijom pod naslovom „Od 1983. do danas – gdje smo i kamo idemo, razvojni put i perspektiva“ ravnateljica je dala pregled ključnih događaja od 1983. do naših dana. Centar za autizam se u proteklim godinama proširio na deset lokacija u Zagrebu i sa svojim podružnicama u Rijeci i Splitu te Odjelom u Novoj Gradiški, osiguravao školovanje djece s autizmom po posebnom programu i dao temelj za osnivanje novih Centara i Odjela za autizam u regionalnim centrima. Danas je Centar za autizam u Zagrebu ustanova Grada Zagreba u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja RH koja pruža rehabilitacijske i odgojno-obrazovne programe za sve dobne uzraste: djecu, mladeži i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i srodnim razvojnim poremećajima, za preko tri stotine korisnika. Osnovna neriješena pitanja statusna su pitanja vezana za programe za odrasle gdje se trenutno rješavaju uvjeti za licenciranje i prostorna što uključuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na Oporovcu kao preduvjeta za izgradnju samoga objekta.

Korisnik iz programa za odrasle Vedran Oštrić opisao je svoj životni put i na simpatičan način podijelio s prisutnima sjećanja iz svog života i opisao kako sada živi. Prikazan je filmski zapis iz rakursa dječaka Fabijana o provedbi programa u Centru, s posebnim naglaskom na: metodičko-didaktičke postupke, komunikacijsku podršku i sredstva, pružanje podrške učenicima i korisnicima te različite programske sadržaje i individualne stručne tretmane. Uz stručnu, organizacijsku i provedbenu podršku većeg broja djelatnika, filmski zapis su priredili Stanka Pinjuh i Alen Conjar.

U suradnji s mlađim skupinama KUD-a Sesvete učenici su izveli glazbeno-scenski prikaz „Zagreb je najljepši grad“ i razveselili publiku. Dojmljivo je bilo obraćanje predsjednice Vijeća roditelja gđe Daniele Tomašković koja je ukazala na probleme i istaknula koliko je važno njihovo promptno rješavanje jer o njima ovisi ne samo kvaliteta provedbe programa već se to odražava na obitelji naših polaznika.  Upečatljive su bile snimljene čestitke europskih partnera Centru za autizam za rođendan u kojima je istaknuta vrijednost stručnih doprinosa i iskustava našeg Centra na međunarodnoj razini.

Na samome kraju dat je kratak prikaz priručnika „Iz Centra o autizmu“ čije su autorice djelatnice Centra za autizam, urednica ravnateljica Žarka Klopotan, recenzentice prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar i prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev. Lektorica je bila profesorica Sanja Beloglavec. Osvrt na sadržaj priručnika tijekom predstavljanja dala je doc. dr. sc. Jasmina Stošić.

Cijeli događaj je moderirao gospodin Ivan Hrstić te profesionalnim najavama dao vrijedan doprinos događanju. Svojim prisustvom, čestitkama i podrškom pridružili su se mnogobrojni ravnatelji škola s posebnim programima, sveučilišni nastavnici, predstavnici drugih suradničkih institucija. Naravno, na svečanosti su bili roditelji naših učenika i odraslih korisnika te djelatnici Centra.

Programom svečanog obilježavanja nastojali smo pokazati stručni smjer razvoja Centra za autizam, postignuća, snage i stručni zamah posljednjih decenija. I u tome smo uspjeli jer su svi visoki predstavnici i izaslanici to na svojstven način istakli. Čestitke Centru za autizam u Zagrebu, ravnateljici Centra za autizam Žarki Klopotan, čestitke svim djelatnicima, djeci, učenicima i korisnicima Centra za autizam te roditeljima koji su čvrsto vezani uz Centar. Četrdeset nam je godina tek! U najboljim smo godinama i idemo zajedno dalje…

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica