Završna transnacionalna aktivnost: GAMESS: „Igre za autistične učenike kao učinkovita metoda u obrazovanju za razvoj socijalnih vještina“

 

Dvogodišnji projekt GAMESS u sklopu Erasmus+ programa ušao je u svoju završnu fazu. Povodom toga je u gradu Turku u Finskoj od 18.1. do 19.1.2024. održana završna transnacionalna aktivnost.

Važnost ovog projekta je prvenstveno proizašla iz različitih istraživačkih studija (Courtenay i Perera, 2020; Amaral, de Vries, 2020; Ameis i sur, 2020) koje pokazuju negativne učinke koje je COVID19 donio učenicima s autizmom na različitim područjima, posebno na razvoju  socijalnih vještina. Na temelju tih saznanja, s partnerima na projektu došli smo na ideju da se ti nedostaci umanje pružanjem obrazovnih usluga putem dizajniranja i korištenja različitih  igara i virtualnih alata.

Tijekom ove dvije godine projektni partneri razvili su edukativni paket koji se sastoji iz tri dijela:

  1. Kurikulum socijalnih vještina

Namijenjen je učiteljima osnovnih škola koji rade s učenicima s autizmom u redovnim razredima i može poslužiti kao baza učiteljima koji žele obogatiti socijalne vještine svojih učenika te povećati vlastite vještine i kompetencije.

  1. VR igre za razvijanje socijalnih vještina djece s autizmom

Ova zbirka VR igara zamišljena je kao niz aktivnosti koje učitelji mogu raditi s jednim ili više učenika kako bi unaprijedili  socijalne vještine djece s autizmom. Primjeri aktivnosti su crtanje, prepoznavanje emocija ili izmjenjivanje redoslijeda. VR igre su u online obliku tako da učitelji i učenici mogu istovremeno biti u istom VR okruženju. Također, više učenika može sudjelovati zajedno u isto vrijeme.

  1. Priručnik školskih grupnih igara za socijalne vještine

Priručnik je zbirka grupnih igara namijenjen je učiteljima osnovnih škola koje učitelji mogu koristiti za obogaćivanje socijalnih vještina učenika s autizmom kroz interaktivne aktivnosti u prirodnom okruženju učenika.

Osim o realiziranim projektnim rezultatima, partneri su se na sastanku dogovarali oko organizacije projektnih konferencija u svim partnerskim zemljama na kojima će se predstaviti projektni rezultati zainteresiranim dionicima.

Pozivamo Vas da pratite našu web stranicu  https://gamessproject.eu/ na kojoj će biti objavljeni svi projektni rezultati.

A uskoro ćemo objaviti poziv za Konferenciju projekta.

                                                                             Projektni tim GAMESS projekta

 

https://gamessproject.eu/

https://www.facebook.com/gamesserasmusproject/

 

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica