N O V O S T I

Korisnička ocjena:  / 22
LošeNajbolje 

12.06.2014.

ZNANJEM DO OSTVARIVANJA PRAVA DJECE I ODRASLIH S POREMEĆAJIMA IZ AUTISTIČNOG SPEKTRA - simpozij
Ovdje možete pročitati više na stranicama UNICEF-a Hrvatska.

   Na simpoziju je predavanje održala i v.d. ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, specijalist rane intervencije.

Tema je bila: Model djelomične integracije djece s autizmom u redovne vrtiće. Ovim je predavanjem istaknuta važnost i vrijednost ovog modela uključivanja djece s autizmom u redovne vrtiće koji  godinama provodi  Centar  za autizam prvenstveno u vrtićima Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Od 2010. godine ovaj program ima  verifikaciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.


 

19.12.2013.

Poštovani roditelji,

obavještavamo Vas da Božićni i novogodišnji praznici za korisnike počinju 23.12.2013. i završavaju 10.01.2014. godine.

Škola i redovni prijevoz korisnika centra počinje u ponedjeljak 13.01.2014. po rasporedu.


14.10.2013. 

NOVI BROJ ČASOPISA "AUTIZAM"

 

   Izašao je ovogodišnji broj časopisa Autizam posvećen obilježavanju 30. obljetnice djelovanja Centra za autizam Zagreb. Stoga u ovom broju možete pročitati  o dosadašnjem radu i razvijanju Centra za autizam u ustanovu kakva je danas i saznati kakva je vizija budućnosti ustanove.

Sve upite i informacije o narudžbama časopisa možete dobiti na e-mail adresu uredništva casopis@autizam.hr 


 

POZIV RODITELJIMA

U tijeku je upis novih članova u grupu podrške za roditelje polaznika Centra za autizam.

Grupa je sigurno mjesto gdje možete učiti o sebi samima u atmosferi povjerenja i prihvaćanja.

Neka iskustva dosadašnjih polaznika:

 • poučno, dobro i stručno osmišljeno
 • želja za sudjelovanjem, pomoć
 • pomoglo mi je oko vlastite spoznaje o sebi i prihvaćanja pozitivnog i negativnog
 • stekla sam lijepa poznanstva i korisna znanja
 • dosta toga ću primjenjivati i znati prepoznati određene situacije i emocije zahvaljujući radionicama
 • Spoznao i prisjetio se važnih stavova pored kojih prolazimo kao da ih nema
 • voditeljice imaju pristup polaznicima, razbijaju nelagodu na početku, poštuju privatnost
 • prilagođenost programa emocionalnom stanju sudionika
 • ukazuje na situacije iz svakodnevnog života

 

INFORMACIJE:

Spomenka Kolak, dipl. defektolog, psihoterapeut u treningu grupne analize

tel. 098/1927-054 ili na e-mail   Grad Zagreb je partner  u provođenju EU projekta FUPOL kojem je cilj izrada IT alata za planiranje razvoja gradova EU i uključivanja zainteresiranih građana kroz socijalnu platformu diskusije i prijedloga na društvenim mrežama.
  
Jedan od sadržaja na kojem partneri na projektu testiraju FUPOL IT alat u Gradu Zagrebu jest projekt Oporovec, kojim se predviđa izgradnja redovne škole i škole za učenike s autističnim poremećajima. Usko ciljani sadržaj za javnu raspravu putem bloga i socijalnih mreža – Facebook i Twitter - je zelena površina  u neposrednoj blizini ovih škola planirana kao javni park s potokom kojega bi  željeli osmisliti kao senzorički park. Tijekom dosadašnjim promišljanja projekta Oporovec, istaknuli smo potrebu za senzoričkim parkom za potrebe učenika s PAS-om. Park bi koristila i djeca iz lokalne zajednice i drugih dijelova grada, a neovisno o tome da li imaju razvojne teškoće ili ne.


   IZRIČITO ISTIČEM DA JOŠ NIJE IZRAĐENO KONAČNO ARHITEKTONSKO RJEŠENJE ZA PROJEKT OPOROVEC PA TAKO NITI ZA JAVNI PARK SA SENZORIČKIM SADRŽAJIMA VEĆ SE RADI O TESTIRANJU IT ALATA POMOĆU KOJEGA ĆE SE GRADSKA UPRAVA JOŠ VIŠE PRIBLIŽITI GRAĐANIMA „OSLUŠKUJUĆI“ NJIHOVO MIŠLJENJE UZ POMOĆ SUVREMENE TEHNOLOGIJE. 

   UKLJUČIVANJE U TESTIRANJE FUPOL  ALATA ĆE BITI JOŠ JEDAN NAČIN ZA REALIZACIJU NAŠEGA CILJA KOJI SE SASTOJI U OSVJEŠĆIVANJU  ŠIRE JAVNOSTI I GRADSKE UPRAVE O AUTIZMU I POTREBAMA DJECE S AUTIZMOM TE O MOGUĆNOSTIMA NJIHOVE SOCIJALNE INTEGRACIJE.

   STOGA VAS POZIVAM DA SVOJE ZNANJE I ISKUSTVO ŽIVOTA S AUTIZMOM POKAŽEMO  NE SAMO GRADU ZAGREBU VEĆ I EUROPI, I UTJEČEMO NA BUDUĆE ODLUKE PLANIRANJA GRADA.

OVO JE JEDINSTVENA PRILIKA ZA PODIZANJE SVIJESTI O AUTIZMU I MOLIM DA SE UKLJUČITE U OVU SIMULACIJU.

   Što će rasprava biti kvalitetnija, to će biti veća korist kako za testiranje alata, tako i za mijenjanje pogleda na autizam. Dugoročno je moguće da će ova rasprava pridonijeti i drugačijem promišljanju potreba građana s autizmom općenito. Izuzetno smo ponosni što Grad Zagreb u prvi plan stavlja  našu djecu i mladež s autizmom - građane koji su najnevidljiviji u društvu te nam daje priliku da kroz ovaj EU projekt napravimo i malu kampanju za promjenu svijesti o potrebama djece s autizmom u Gradu Zagrebu.

 • sve informacije o FUPOL projektu i IT alatu koji trebamo testirati su na  službenoj stranici Grada Zagreba ovdje...
 • svi koji žele sudjelovati u testiranju FUPOL alata na način da daju svoje prijedloge i mišljenja o senzoričkom parku u Oporovcu imaju pristup blogu i mapi za davanje mišljenja na FUPOL BLOG STRANICI ovdje...

 


  Predstavljamo Vam dječje radove na temu "Picasso u Centru za autizam" posvećenu posjeti i izložbi Picassovih djela u gradu Zagrebu koja se održava u Klovićevim dvorima. Slike naših štićenika možete pogledati u našoj galeriji ovdje.


Al Jazeera je predstavila članak "Autistična djeca u BiH bez adekvatne brige" . Donosimo vam video isječke...
Predstavljamo Vam emisije "Normalan život - Emisija o autizmu"


i "Normalan život - Aspergerov poremečajUčenička zadruga Centra za autizam, zadruga „Grana“ i ove školske godine uspješno surađuje sa knjižnicama i osnovnim školama. Opširnije...