PRVIH MJESEC DANA U ŽIVOTNOJ ZAJEDNICI JELKOVEC II

U prvih mjesec dana života u životnoj zajednici osobe s autističnim spektrom su najosjetljivije na promjene okoline i rutine stoga smo unaprijed trebali timskiplaniratiprelazak korisnika/korisnica u njihov novi dom. Prostor smo prije, za vrijeme i odmah nakon useljenja postepeno prilagođavali svakom stanaru vodeći se individualnim pristupom, zadovoljavajući i one najsitnije detalje kako bi se osiguraoosjećaj sigurnosti i nesmetano što samostalnije obavljanje rutiniranih aktivnosti samozbrinjavanja i prihvaćanjenovih izazova aktivnosti u domaćinstvu i široj okolini. Budući stanari dolazili su u stan i pratili što se događa i kako se oprema, pa i sami sudjelovali u čišćenju i raspoređivanju stvari. Postupno su sve češće i više odlazili u svoj novi dom, a kako se približavalo preseljenje 22. veljače 2016., postajali su sve uzbuđeniji i pokušavali ubrzati svoj odlazak i useljenje.

Svakom stanaru životne zajednice osigurana je prozračna, svijetla soba i uređuje se njegov vlastiti kutak. Jedna stanarka je sama u vlastitoj sobi, jer je to njena potreba i želja a sve kako bi bila manje anksiozna. Čak i dok je živjela u ustanovi, kad god je bilo moguće osiguravali smo joj zasebnu sobicu samo kako bi očuvali njenu krhku sigurnost i stabilnost. Njena želja je da nema puno stvari oko sebe i periodično je smetajudetalji i ukrasi, zavjese i sl. pa ih treba sklanjati. Nastojimo to poštivati. Ostali stanari naučeni su dijeliti prostor s drugom osobom i to im ne predstavlja problem ukoliko ih druga osoba ne smeta svojim ponašanjem. Druga stanarka voli puno stvari oko sebe jer je ona strastveni sakupljač plastičnih stvari (privjesaka, narukvica, ogrlica i kemijskih olovaka) i voli imati dostatnu zalihu istih.

Sve u svemu, način života im se u potpunosti preokrenuo. Poimanjestanovanja i kako izgleda „normalan“ stambeni prostor, što sve sadrži i kako se što koristi, svešto pamte iz dijela djetinjstva kojeg su proveli u svojoj obitelji i što vide kod povremenih odlazaka u roditeljski dom, sadaje njihova svakodnevica, danas žive relativno uobičajen život uz 24-satnu podršku asistenata. A i asistenti imaju stručnu podršku, jer i oni nakon višemjesečne pripreme i ne zanemarivog iskustva rada u ustanovi, imaju još neodgovorenih pitanja i susreću se sa novim izazovima i problemima. Treba se reći da je dobrovoljaca za izazove rada u zajednici bilo daleko više nego što je potrebno i da su odabrani zaposlenici s velikom motivacijom krenuli na novo radno mjesto. U ovoj životnoj zajednici radi 3 njegovatelja, 1 medicinska sestra i 1 radni terapeut kao voditelj. Edukacijski rehabilitator dolazi na određen broj sati kao koordinator za stručnu podršku stanarima i asistentima.

Stanari ove životne zajednice jasno izražavaju potrebu za šetnjom, igrom, komunikacijom i istraživanjem okoline. Stalno žele biti u akciji i zanima ih što ima i gdje mogu ići, tako da smo ubrzo počeli posjećivati i sudjelovati u raznim događanjima. Tako smo u ovih mjesec i nekoliko dana posjetili:Dječje kazalište Dubrava, pogledali Backo Mini Express -najveću željezničku maketu na našim prostorima, redovito posjećujemo KnjižnicuJelkovec i sudjelujemo na svim događanjima, upoznali smo se i zbližavamo se sa stanarima životnih zajednica„Stančića“u Jelkovcu i zajedno s njima smo bili na radionici nakita od krpica, zatim smo posjetili Narodno Sveučilište "Sesvete" i sudjelovali na Uskrsnoj radionici, kao i na Uskrsnoj radionici u Muzej za umjetnost i obrt. Odlazak u centar grada, šetnja po centru grada, posjeta i konzumacija slastica u Vinceku nije problem jer svi imaju pokaze za autobus, a postoji direktna linija iz Jelkovca do Glavnog kolodvora. Bili smo i posjetu koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ na Danu odškrinutih vrata. Osim središnjeg događaja u Zagrebu na trgu bana Jelačića i diljem Hrvatske, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 02.travnja 2016.g. obilježili smo i u naselju Jelkovec aktivnim angažmanom svih životnih zajednica glazbeno – scenskim programom isimboličnim puštanjem plavih balona na lokaciji Knjižnice.Nastavili smo s redovitim odlascima na plivanje i kuglanje, Ivanka je nastavila 4 dana u tjednu odlaziti na svoj „posao“ u praonicu ustanove, a novost su svakodnevni odlasci u kupovinu, barem po kruh i odlasci na Sv. misu.

Susjede u svojoj zgradipolako upoznaju, ali je svima jako drago da su nekoliko ulaza do nas naše drage susjede iz prve životne zajednice Centra i s njima se puno družimo. A jedni od susjeda su i roditelji našeg korisnika, pa imamo gdje otići po malo šećera ako nam nedostaje za kolače.

Osobama s poremećajima iz autističnog spektra potrebno je pružati puno podrške, omogućiti da postepeno upoznaju svijet koji ih okružuje kao bi stekli sigurnost i samopouzdanje i nastavili razvijati svoje komunikacijske i socijalne vještine. Potrebno je izbjegavati pretjerano izlaganje različitim novim podražajima i naći način i mjeru doziranja novih iskustava za svaku osobu ponaosob, a uz to treba odagnati nagomilane strahove i prevenirati problematična ponašanja što zahtjeva kontinuiran proces, dobro poznavanje osobnosti i veliki angažman svakog djelatnika.

Marlena Kovačević, vrt., voditelj životne zajednice Jelkovec II

{gallery}aktivnosti-odrasli/zivotna_zajednica/jelkovec_2016/jelkovec_ll{/gallery}

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica