Erasmus+ Special Hearts for a Beautiful Earth

Korisnička ocjena:  / 0

"Okoliš on-line" aktivnost obuke - transnacionalna aktivnost

Treća i posljednja transnacionalna aktivnost Erasmus+ projekta „Special Hearts for a Beautiful Earth“ odvila se od 01. do 05. svibnja 2023. u gradu Nazilli u Turskoj. Naši domaćini Nazilli Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi pripremili su aktivnosti obuke  "Okoliš on-line" posvećene zaštiti i očuvanju okoliša te borbi protiv onečišćenja, kroz online okruženje, putem stranica posvećenih obrazovanju i putem eTwinning platforme. Naši su nas turski partneri podučili korištenju brojnih web alata koji će nam omogućiti još kvalitetniji rad i poučavanje naših učenika. Digitalna kompetencija ključna je vještina u stoljeću u kojem živimo no bez obzira na to nismo zaboravili ni na terapijske učinke rada na zemlji, uređenja okoliša te  izrade dekorativnih predmeta od recikliranih materijala.

Iza nas je još jedna uspješna aktivnost, još jedna potvrda važnosti suradnje i sudjelovanja na Erasmus+ projektima. Naš projekt Special Hearts for a Beautiful Earth Proiect Erasmus+ još uvijek nije završio, još naš očekuje veliko finale projekta, no bez obzira na to, moramo se zahvaliti našim partnerima i prijateljima Csei Maria Montessori i Nazilli Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi na dosadašnjoj krasnoj suradnji.

Mulțumesc dragi parteneri, prieteni minunați!

Teşekkürler sevgili ortaklar, harika arkadaşlar!

Hvala vam dragi partneri, divni prijatelji!

Opširnije:Erasmus+ Special Hearts for a Beautiful Earth

KONFERENCIJA Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama

Korisnička ocjena:  / 0

 

The A-class – Integrating and Supporting Students with Autism in the Mainstream Classroom

 

28. veljače 2023. na Tribini Grada Zagreba je održana konferencija Erasmus+ projekta Razred “A” u organizaciji Centra za autizam. Na Konferenciji je nazočilo 45 sudionika.

Cilj konferencije je bio predstaviti strateško partnerstvo među zemaljama partnerima te upoznati sudionike s kreiranim materijalima.

U uvodnom dijelu konferencije pozdravnu riječ i dobrodošlicu sudionicima i uvodničarima uputila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan. Istaknula je da na konferenciji bilježimo postignuća Centra za autizam i projektnog tima koji je ostvario vrijedne rezultate te da je ovo korak na našem putu do osnivanja Centra potpore. Potom je govorila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravka Brezak Stamać i istaknula suradnju Centra za autizam i Agencije. Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport Iva Milardović Štimac  obratila se sudionicima u ime pročelnika i svoje ime. Istaknula je da Centar za autizam u mnogim segmentima svog rada postiže vrijedne rezultate unatoč problemima koji u ustanovi postoje i koji se rješavaju. Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin istaknuo je svoju profesionalnu povezanost s Centrom za autizam i brigu Ministarstva znanosti i obrazovanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Program je započeo  prezentacijom „Predstavljanje projekta“  kojega je sudionicima izložila Ana Ružić, eduk. reh., te članica  projektnog tima CZA. Predstavljen je cilj ovog projekta te intelektualni rezultati projekta: Kurikulum, Priručnik za učitelje, Knjiga aktivnosti za učitelje, Infografike te Platforma za e-učenje. Ivana Majsec, eduk.reh. prikazala je iskustvo s edukacija za stručnjake u Brnu, Češka koje je održano u sklopu projekta.   

Nakon predstavljanja projekta, Ana – Melita Pokupec, eduk. reh. i Ana Ružić su održale predavanje “Uvod u PSA i svijet znanstveno utemeljenih metoda”. Sudionici su iskazali zanimanje, osobito za Nest koncept koji je prikazan kroz predavanje i danas predstavlja jedan od najmodernijih oblika uključivanja učenika s PSA u redovne škole.

Slijedilo je opširno izlaganje Magdalene Jančec, mag.rehab.educ., BCBA  na temu “Primijenjena analiza ponašanja u učionici” koje su sudionici vrlo zainteresirano pratili. Uz teoretske postavke iznijet je i niz praktičnih primjera različitih ponašanja i stručnih savjeta o njihovom rješavanju. Psihologinja Centra za autizam Ivana Sladić Kljajić predstavila je “Radionice za braću i sestre učenika s PSA” koje se dugi niz godina provode u Centru. Slijedilo je izvješće učiteljice razredne nastave Sunčice Sosić Majstorović, mag.prim.educ. i Hrvojke Brčić, eduk.reh. iz OŠ Vjenceslava Novaka te Anite Poslon, prof. i Marijane Martić, univ.spec. iz OŠ Granešina “Iskustva učitelja polaznika treninga za učitelje druge stručnjake (Cipar, 2022.)“. One su prikazale dugogodišnju suradnju s CZA  te iskustva s edukacija iz Cipra.

Na kraju konferencije ravnateljica Klopotan pozdravila je sudionike te ih upoznala  s ostalim aktualnim Erasmus+ projektima u Centru: GA-TE, Special Heart for Beautiful Earth i GAMESS.

Sudionici su dobili evaluacijski upitnik kako bi ocijenili sudjelovanje na Konferenciji.

Tijekom same Konferencije sudionici su izražavali svoje dojmove i komentare koji su bili veoma pozitivni tako da je cijeli tim zadovoljan odjekom.

Sve materijale vezane uz Razred “A” projekt možete naći na stranici: https://theaclass.eu/

Svi materijali su besplatni te dostupni i mogu se prilagođavati prema potrebama učitelja i ostalih korisnika.

 

                                                                                Vaš Razred “A” tim

Opširnije:KONFERENCIJA Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u...

ZAVRŠNI TRANSNACIONALNI SASTANAK I MEĐUNARODNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA RAZRED „A“

Korisnička ocjena:  / 0

Projekt Razred „A“: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama, razvijen u sklopu Erasmus+ programa, ušao je u svoju završnu fazu.

S ciljem finalizacije intelektualnih rezultata i dogovora oko završnih aktivnosti 14. veljače 2023. u Aarhusu (Danska) je održan završni transnacionalni sastanak predstavnika zemalja partnera: EURO-NET (Italija), Inercia Digital Sl (Španjolska), Masaryk University (Češka), Stando Ltd (Cipar), Association for improving quality of life of people with autism spectrum disorders "Blue Firefly" (Makedonija) i koordinator Sosu Ostjylland (Danska). Centar za autizam predstavile su Ana Ružić i Magdalena Jančec.

15. veljače 2023. godine održana je Međunarodna konferencija projekta na kojoj je sudjelovalo ukupno 80 učitelja i drugog nastavnog osoblja. Tema konferencije bilo je predstavljanje projekta Razred „A“ i razmjena iskustava među učiteljima, drugim stručnjacima i predstavnicima autistične zajednice.