KONFERENCIJA Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama

 

The A-class – Integrating and Supporting Students with Autism in the Mainstream Classroom

 

28. veljače 2023. na Tribini Grada Zagreba je održana konferencija Erasmus+ projekta Razred “A” u organizaciji Centra za autizam. Na Konferenciji je nazočilo 45 sudionika.

Cilj konferencije je bio predstaviti strateško partnerstvo među zemaljama partnerima te upoznati sudionike s kreiranim materijalima.

U uvodnom dijelu konferencije pozdravnu riječ i dobrodošlicu sudionicima i uvodničarima uputila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan. Istaknula je da na konferenciji bilježimo postignuća Centra za autizam i projektnog tima koji je ostvario vrijedne rezultate te da je ovo korak na našem putu do osnivanja Centra potpore. Potom je govorila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravka Brezak Stamać i istaknula suradnju Centra za autizam i Agencije. Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport Iva Milardović Štimac  obratila se sudionicima u ime pročelnika i svoje ime. Istaknula je da Centar za autizam u mnogim segmentima svog rada postiže vrijedne rezultate unatoč problemima koji u ustanovi postoje i koji se rješavaju. Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin istaknuo je svoju profesionalnu povezanost s Centrom za autizam i brigu Ministarstva znanosti i obrazovanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Program je započeo  prezentacijom „Predstavljanje projekta“  kojega je sudionicima izložila Ana Ružić, eduk. reh., te članica  projektnog tima CZA. Predstavljen je cilj ovog projekta te intelektualni rezultati projekta: Kurikulum, Priručnik za učitelje, Knjiga aktivnosti za učitelje, Infografike te Platforma za e-učenje. Ivana Majsec, eduk.reh. prikazala je iskustvo s edukacija za stručnjake u Brnu, Češka koje je održano u sklopu projekta.   

Nakon predstavljanja projekta, Ana – Melita Pokupec, eduk. reh. i Ana Ružić su održale predavanje “Uvod u PSA i svijet znanstveno utemeljenih metoda”. Sudionici su iskazali zanimanje, osobito za Nest koncept koji je prikazan kroz predavanje i danas predstavlja jedan od najmodernijih oblika uključivanja učenika s PSA u redovne škole.

Slijedilo je opširno izlaganje Magdalene Jančec, mag.rehab.educ., BCBA  na temu “Primijenjena analiza ponašanja u učionici” koje su sudionici vrlo zainteresirano pratili. Uz teoretske postavke iznijet je i niz praktičnih primjera različitih ponašanja i stručnih savjeta o njihovom rješavanju. Psihologinja Centra za autizam Ivana Sladić Kljajić predstavila je “Radionice za braću i sestre učenika s PSA” koje se dugi niz godina provode u Centru. Slijedilo je izvješće učiteljice razredne nastave Sunčice Sosić Majstorović, mag.prim.educ. i Hrvojke Brčić, eduk.reh. iz OŠ Vjenceslava Novaka te Anite Poslon, prof. i Marijane Martić, univ.spec. iz OŠ Granešina “Iskustva učitelja polaznika treninga za učitelje druge stručnjake (Cipar, 2022.)“. One su prikazale dugogodišnju suradnju s CZA  te iskustva s edukacija iz Cipra.

Na kraju konferencije ravnateljica Klopotan pozdravila je sudionike te ih upoznala  s ostalim aktualnim Erasmus+ projektima u Centru: GA-TE, Special Heart for Beautiful Earth i GAMESS.

Sudionici su dobili evaluacijski upitnik kako bi ocijenili sudjelovanje na Konferenciji.

Tijekom same Konferencije sudionici su izražavali svoje dojmove i komentare koji su bili veoma pozitivni tako da je cijeli tim zadovoljan odjekom.

Sve materijale vezane uz Razred “A” projekt možete naći na stranici: https://theaclass.eu/

Svi materijali su besplatni te dostupni i mogu se prilagođavati prema potrebama učitelja i ostalih korisnika.

 

                                                                                Vaš Razred “A” tim

Opširnije:KONFERENCIJA Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u...

ZAVRŠNI TRANSNACIONALNI SASTANAK I MEĐUNARODNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA RAZRED „A“

Projekt Razred „A“: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama, razvijen u sklopu Erasmus+ programa, ušao je u svoju završnu fazu.

S ciljem finalizacije intelektualnih rezultata i dogovora oko završnih aktivnosti 14. veljače 2023. u Aarhusu (Danska) je održan završni transnacionalni sastanak predstavnika zemalja partnera: EURO-NET (Italija), Inercia Digital Sl (Španjolska), Masaryk University (Češka), Stando Ltd (Cipar), Association for improving quality of life of people with autism spectrum disorders "Blue Firefly" (Makedonija) i koordinator Sosu Ostjylland (Danska). Centar za autizam predstavile su Ana Ružić i Magdalena Jančec.

15. veljače 2023. godine održana je Međunarodna konferencija projekta na kojoj je sudjelovalo ukupno 80 učitelja i drugog nastavnog osoblja. Tema konferencije bilo je predstavljanje projekta Razred „A“ i razmjena iskustava među učiteljima, drugim stručnjacima i predstavnicima autistične zajednice.

16. veljače 2023. godine organizirana je posjeta Srednjoj školi Egmont https://www.egmont-hs.dk/ i Internatu BGI  https://bgiakademiet.dk/ . Srednja škola Egmont potiče uključivanje učenika s teškoćama u razvoju i učenika urednog razvoja u svojstvu osobnih pomoćnika učenicima s teškoćama. Posebnost internata BGI je odvajanje učenika nakon završetka osnovne škole od roditelja s ciljem osamostaljivanja i razvijanja vještina života u zajednici.