PRVI BOŽIĆ U NOVOM DOMU

23. prosinca 2016. okitili smo po prvi put božićnu jelku u svom novom domu, u stambenoj jedinici Jelkovec 3. Pomogli su nam bližnji, naši roditelji, baka, sestrične. Osladili smo se finim kolačima, a neke smo i sami pripremili za naše drage goste. Lijepo smo se družili i počastili. Roditelji našeg Ante nisu mogli doći na zajedničko druženje pa su došli na sam Badnjak i razveselili bolesnog Antu. 

Opširnije:PRVI BOŽIĆ U NOVOM DOMU

OTVARANJE NOVIH ŽIVOTNIH ZAJEDNICA ZA ODRASLE OSOBE S AUTIZMOM

Moto obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu 2016. godine je „Autizam – poštovanje, prihvaćanje, inkluzija“. Imamo čast da objavimo otvaranje dviju novih životnih zajednica za odrasle osobe s autizmom Centra za autizam u Zagrebu, kojima svjedočimo da osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu živjeti u lokalnoj zajednici i biti prihvaćene kao susjedi i građani. Prvu zajednicu Centar za autizam je otvorio 2011. godine, a sada nakon pet godina zahvaljujući podršci Grada Zagreba koji nam je dodijelio dva socijalna komforna stana na korištenje i inicijalna sredstva za osnovno opremanje, možemo s ponosom reći da provodimo deinstitucionalizaciju i nastojimo uključiti naše korisnike u život lokalne zajednice.

Treba istaći zalaganje oba gradska ureda koja nas prate u transformaciji Centra za autizam u suvremen rehabilitacijski centar, i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport koji je trenutno nadležan za cijeli Centar ispred osnivača, kao i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji treba preuzeti nadležnost nad socijalnim programom Centra za autizam. U opremanju stanova osim Grada Zagreba pomogli su nam i donatori: INA d.d., Končar – Elektroindustrija d.d., Emmezeta, Abbie, SanctaDomenica, Elektronički računi d.o.o., zatim prijatelji Centra, pojedini roditelji korisnika, zaposlenici Centra za autizam i DV En-ten-tini, kao i lokalne organizacije u Jelkovcu.

Imali smo čast da ove dvije životne zajednice otvori Gradonačelnik Grada Zagreba gosp. Milan Bandić i to baš 2. travnja 2016. na Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

O otvaranju stambenih zajednica možete pročitati i na stranicama zagreb.hr i zna.hr

Opširnije:OTVARANJE NOVIH ŽIVOTNIH ZAJEDNICA ZA ODRASLE OSOBE S AUTIZMOM

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU U NOVOM JELKOVCU

Kao i svake godine obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu u Jelkovcu kako bi ukazali na važnost pripadnosti osoba s autizmom lokalnoj zajednici. Roditelji i profesionalci imaju ulogu graditi mostove između osobe s autizmom i zajednice. Osobu s autizmom treba učiti sadržajima života u zajednici, njegovoj ulozi u zajednici, primjerenom ponašanju i obavljanju zadaća. A isto tako treba pomoći zajednici da razumije osobu s autizmom, da poštuje njegove posebnosti i nađe put prihvaćanja i uključivanja osobe u život lokalne zajednice. Sada s ponosom možemo reći da u Jelkovcu imamo 3 životne zajednice u kojima živi 16 odraslih osoba s autizmom koji su dobro prihvaćeni u svojoj lokalnoj zajednici i koji svojim življenjem svjedoče da je osobama s autizmom mjesto u lokalnoj zajednici i da ih lokalna zajednica može i želi prihvatiti i podržavati. Surađujemo s Knjižnicom Jelkovec, OŠ Jelkovec i DV En-ten-tini, nadamo se uskoro i srednjom školom, čime senzibiliziramo djecu i mlade za osobe s autizmom. Oni će jednog dana graditi drugačiji svijet za osobe s autizmom. Uvjereni smo u to.

Velikim angažmanom zaposlenika koji rade u 3 životne zajednice obilježili smo Svjetski dan autizma 2. travnja od 11,30 – 12,15 kratkim glazbeno-scenskim programom i puštanjem plavih balona ispred Knjižnice Jelkovec. Zahvaljujemo se organizatorima, našoj Marini i Marleni, Tomislavu koji je odradio tehničke poslove, kao i svima koji su sudjelovali. Posebno velika hvala za nastupe iz ljubavi svim izvođačima i onima koji su nas došli podržati: djevojčicama koje su nas ganule svojim sviranjem na gitari, djevojkama mažoretkinjama koje su nas ostavile bez daha svojim plesnim bravurama, gospodinu Denisu koji je naš dobri prijatelj iz Knjižnice i koji nam je svirao i pjevao, mladim dečkima iz puhačkog orkestra koji su i svirkom i pojavom zagrijali srca mnogih.Djeca iz DV En-ten-tini izradila su veliko srce za osobe s autizmom i zajedno sa svojim tetama pripremile poklon za rođendan našim zajednicama. Knjižnica i OŠ Jelkovec pružili su nam značajnu podršku u provedbi obilježavanja. Svi zajedno smo pustili balone i time podsjetili na one osobe s autizmom koji još čekaju na svoje mjesto u društvu. 

Opširnije:OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU U NOVOM JELKOVCU

ŽIVOTNE ZAJEDNICE ZA ODRASLE OSOBE S AUTIZMOM U JELKOVCU

U prvoj otvorenoj životnoj zajednici od ožujka 2011. godine živi 6 djevojaka / žena koje svjedoče da osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu kvalitetno živjeti u lokalnoj zajednici, napredovati u svojim kompetencijama i biti prihvaćene. Od veljače 2016. godine u novim životnim zajednicama živi 10 odraslih osoba koje su također deinstitucionalizirane nakon više godina provedenih u ustanovi. Ove osobe su 3 mjeseca prolazile program privikavanja i sada s ponosom možemo reći da žive svoj novi život i uče se stanovanju u zgradi s mnogobrojnim susjedima. U jednom stanu živi 6 mladića / muškaraca, a u drugom stanu trenutno 2 žene i 2 muškarca, a uskoro se očekuje da im se pridruži jedna mlada djevojka. Sve 3 zajednice imaju 24-satnu podršku njegovatelja i stručnih osoba (med. sestre, radnog terapeuta i rehabilitatora). Ono što nam još nedostaje je prostor za dnevni program, polivalentna kreativna radionica i jedva čekamo otvaranje bazena u Jelkovcu. Veliku podršku nam pruža Knjižnica Jelkovec u kojoj naši korisnici često provode po nekoliko sati dnevno uključeni u sadržaje koje nudi Knjižnica, a prema svojim mogućnostima i pomažu u sitnim poslovima vezanim uz rad knjižnice i čitaonice. Nastojimo korisnicima pružiti što normalniji život: oni sudjeluju u svim poslovima domaćinstva prema svojim mogućnostima, idu na rekreativne programe, čiste svoj okoliš i pomagat će u gradskim vrtovima u Jelkovcu, a naša Ivanka  svakodnevno ide na „posao“ i obavlja pomoćne poslove u praonici Centra. Nadamo se i druge  korisnike uključiti u radne aktivnosti u zajednici.

Ono na što smo najviše ponosni su naši odrasli korisnici, a važna nam je i podrška roditelja koji vjeruju u ovo što radimo iako svjesni svih rizika i teškoća, podrška Grada Zagreba, donatora i svih znanih i neznanih ljudi u Jelkovcu, posebno onih vezanih uz DV En-ten-tini, OŠ Jelkovec, MZ Jelkovec i udrugu Inicijativa za Sesvete. Svima se zahvaljujemo na podršci.

Na ovim slikama možete ukratko vidjeti kako je teklo opremanje, privikavanje  i prvi dani stanovanja, a neki su imali i oproštajne zabave prije odlaska iz ustanove.

Opširnije:ŽIVOTNE ZAJEDNICE ZA ODRASLE OSOBE S AUTIZMOM U JELKOVCU

PRVIH MJESEC DANA U ŽIVOTNOJ ZAJEDNICI JELKOVEC II

U prvih mjesec dana života u životnoj zajednici osobe s autističnim spektrom su najosjetljivije na promjene okoline i rutine stoga smo unaprijed trebali timskiplaniratiprelazak korisnika/korisnica u njihov novi dom. Prostor smo prije, za vrijeme i odmah nakon useljenja postepeno prilagođavali svakom stanaru vodeći se individualnim pristupom, zadovoljavajući i one najsitnije detalje kako bi se osiguraoosjećaj sigurnosti i nesmetano što samostalnije obavljanje rutiniranih aktivnosti samozbrinjavanja i prihvaćanjenovih izazova aktivnosti u domaćinstvu i široj okolini. Budući stanari dolazili su u stan i pratili što se događa i kako se oprema, pa i sami sudjelovali u čišćenju i raspoređivanju stvari. Postupno su sve češće i više odlazili u svoj novi dom, a kako se približavalo preseljenje 22. veljače 2016., postajali su sve uzbuđeniji i pokušavali ubrzati svoj odlazak i useljenje.

Svakom stanaru životne zajednice osigurana je prozračna, svijetla soba i uređuje se njegov vlastiti kutak. Jedna stanarka je sama u vlastitoj sobi, jer je to njena potreba i želja a sve kako bi bila manje anksiozna. Čak i dok je živjela u ustanovi, kad god je bilo moguće osiguravali smo joj zasebnu sobicu samo kako bi očuvali njenu krhku sigurnost i stabilnost. Njena želja je da nema puno stvari oko sebe i periodično je smetajudetalji i ukrasi, zavjese i sl. pa ih treba sklanjati. Nastojimo to poštivati. Ostali stanari naučeni su dijeliti prostor s drugom osobom i to im ne predstavlja problem ukoliko ih druga osoba ne smeta svojim ponašanjem. Druga stanarka voli puno stvari oko sebe jer je ona strastveni sakupljač plastičnih stvari (privjesaka, narukvica, ogrlica i kemijskih olovaka) i voli imati dostatnu zalihu istih.

Sve u svemu, način života im se u potpunosti preokrenuo. Poimanjestanovanja i kako izgleda „normalan“ stambeni prostor, što sve sadrži i kako se što koristi, svešto pamte iz dijela djetinjstva kojeg su proveli u svojoj obitelji i što vide kod povremenih odlazaka u roditeljski dom, sadaje njihova svakodnevica, danas žive relativno uobičajen život uz 24-satnu podršku asistenata. A i asistenti imaju stručnu podršku, jer i oni nakon višemjesečne pripreme i ne zanemarivog iskustva rada u ustanovi, imaju još neodgovorenih pitanja i susreću se sa novim izazovima i problemima. Treba se reći da je dobrovoljaca za izazove rada u zajednici bilo daleko više nego što je potrebno i da su odabrani zaposlenici s velikom motivacijom krenuli na novo radno mjesto. U ovoj životnoj zajednici radi 3 njegovatelja, 1 medicinska sestra i 1 radni terapeut kao voditelj. Edukacijski rehabilitator dolazi na određen broj sati kao koordinator za stručnu podršku stanarima i asistentima.

Stanari ove životne zajednice jasno izražavaju potrebu za šetnjom, igrom, komunikacijom i istraživanjem okoline. Stalno žele biti u akciji i zanima ih što ima i gdje mogu ići, tako da smo ubrzo počeli posjećivati i sudjelovati u raznim događanjima. Tako smo u ovih mjesec i nekoliko dana posjetili:Dječje kazalište Dubrava, pogledali Backo Mini Express -najveću željezničku maketu na našim prostorima, redovito posjećujemo KnjižnicuJelkovec i sudjelujemo na svim događanjima, upoznali smo se i zbližavamo se sa stanarima životnih zajednica„Stančića“u Jelkovcu i zajedno s njima smo bili na radionici nakita od krpica, zatim smo posjetili Narodno Sveučilište "Sesvete" i sudjelovali na Uskrsnoj radionici, kao i na Uskrsnoj radionici u Muzej za umjetnost i obrt. Odlazak u centar grada, šetnja po centru grada, posjeta i konzumacija slastica u Vinceku nije problem jer svi imaju pokaze za autobus, a postoji direktna linija iz Jelkovca do Glavnog kolodvora. Bili smo i posjetu koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ na Danu odškrinutih vrata. Osim središnjeg događaja u Zagrebu na trgu bana Jelačića i diljem Hrvatske, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 02.travnja 2016.g. obilježili smo i u naselju Jelkovec aktivnim angažmanom svih životnih zajednica glazbeno – scenskim programom isimboličnim puštanjem plavih balona na lokaciji Knjižnice.Nastavili smo s redovitim odlascima na plivanje i kuglanje, Ivanka je nastavila 4 dana u tjednu odlaziti na svoj „posao“ u praonicu ustanove, a novost su svakodnevni odlasci u kupovinu, barem po kruh i odlasci na Sv. misu.

Susjede u svojoj zgradipolako upoznaju, ali je svima jako drago da su nekoliko ulaza do nas naše drage susjede iz prve životne zajednice Centra i s njima se puno družimo. A jedni od susjeda su i roditelji našeg korisnika, pa imamo gdje otići po malo šećera ako nam nedostaje za kolače.

Osobama s poremećajima iz autističnog spektra potrebno je pružati puno podrške, omogućiti da postepeno upoznaju svijet koji ih okružuje kao bi stekli sigurnost i samopouzdanje i nastavili razvijati svoje komunikacijske i socijalne vještine. Potrebno je izbjegavati pretjerano izlaganje različitim novim podražajima i naći način i mjeru doziranja novih iskustava za svaku osobu ponaosob, a uz to treba odagnati nagomilane strahove i prevenirati problematična ponašanja što zahtjeva kontinuiran proces, dobro poznavanje osobnosti i veliki angažman svakog djelatnika.

Marlena Kovačević, vrt., voditelj životne zajednice Jelkovec II

Opširnije:PRVIH MJESEC DANA U ŽIVOTNOJ ZAJEDNICI JELKOVEC II 

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica