Združena odbojka s Policijskom Akademijom "Josip Jović"

Korisnička ocjena:  / 0

U utorak 16. svibnja održana je prijateljska utakmica združene odbojke u kojoj su u mješovitim ekipama nastupili polaznici i polaznice, te učenice i učenici Policijske škole i učenici Programa intelektualnih teškoća Centra za autizam. Naša suradnja kroz projekt združene odbojke traje već dugi niz godina. Prijateljsku utakmicu otvorila je voditeljica programa Janja Lovrić. Izrazila je zadovoljstvo što smo se nakon pandemije ponovno našli na našem sportskom događanju. Nositeljice ove aktivnosti su bile policijska savjetnica Maja Krajcar, nastavnica stručnih predmeta u Policijskoj školi i Andrijana Đumlan, magistra cin.  iz Centra za autizam. Nastupile su ekipe Žutih i Zelenih. Rezultat natjecanja je bio 2-1 za ekipu Žutih. Važnije od svega je bilo druženje, sportski duh i fair play ponašanje na samoj utakmici. Na samom kraju druženja u razgovaralo se o iskustvima rada s djecom s teškoćama. Budući policijski službenici zaključili su da je za uspješnu komunikaciju važno pokazati poštovanje i ravnopravan odnos. To gradi odnos povjerenja koji je temelj za uspješan pristup osobi s intelektualnim teškoćama.

Opširnije:Združena odbojka s Policijskom Akademijom "Josip Jović"

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Korisnička ocjena:  / 0

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama ove godine obilježili smo događanjima tijekom dva dana. 15.05. u prostoru blagovaonice škole održan je kratki program s recitacijama i sastavcima kao uvod u obilježavanje ovog važnog datuma. Za učenike i njihove učitelje predstavljanje e- slikovnice "Čistoća okoliša" koju je načinila učiteljica Brunela Majstorović u suradnji sa studentima Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. U slikovnici smo upoznali dabra Dinka koji nas je poučio što je okoliš i dao nam savjete kako ga očuvati. Naš mali doprinos bio je radionica na kojoj je svaki učenik imao priliku zasijati svoju posudu sa začinskim biljem.

Na sam Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, 16.05., naši su učenici mogli uživati u pregršt događanja. U školskoj sportskoj dvorani atmosfera je bila užarena zbog utakmica združene odbojke na kojoj su, već tradicionalno, prisustvovali kadeti Policijske akademije. Blagovaonicom je pak odjekivao smijeh i ushićenje zbog keramičke radionice koja se savršeno nadovezala na prethodni dan. Učenici su izrađivali glinene posude i zdjelice u koje će naknadno posaditi začinsko bilje i obogatiti školski interijer. Radionica je za cilj imala osnažiti samopouzdanje naših učenika i omogućiti im da na ovaj važan dan pokažu koliko oni mogu, ako im se samo da šansa, ako ih se pravilno usmjeri!

Opširnije:Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama 

Izlet u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Korisnička ocjena:  / 0

U utorak 25. travnja 2023. bili smo na tradicionalnom hodočašću Odjela Intelektualnih teškoća Centra za autizam u svetište u Mariju Bistricu kako je i predviđeno Školskim kurikulumom.
Veliki odaziv učenika i njihova radost bila je očekivana jer oni vole izlete i zajedništvo, a dočekalo nas je i vedro vrijeme. O sveukupnoj organizaciji ovog putovanja brigu je vodio vjeroučitelj Nenad Palić. U osunčanoj Mariji Bistrici  sudjelovali smo na svetoj misi, na pobožnosti križnog puta i uživali u lijepoj prirodi zagorskih brda.
Vratili smo se u Zagreb sretni, zadovoljni i puni pozitivnih dojmova.

Opširnije:Izlet u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke 

PROJEKT "VRTIM ZDRAVI FILM" 2022/23.

Korisnička ocjena:  / 0

Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom Nestlé for healthier Kids Global Programme, kojem je cilj educirati što više djece školske dobi o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, u svrhe stjecanja pravilnih životnih navika. Vrtim Zdravi Film educira učenike sedmih razreda kako bi poruke usvojili tijekom životne faze u kojoj formiraju svoje stavove i ponašanja te im pomažemo da usvoje zdrave navike koje će biti dio njihovih života i u kasnijoj dobi. 176 škola sudjeluje u ovom projektu. Projekt su odobrili Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo zdravstva te Agencija za odgoj i obrazovanje.


GLAVNI CILJEVI PROJEKTA SU:

 • edukacija učenika o pravilnim prehrambenim navikama
 • poticanje učenika na pojačanu tjelesnu aktivnost.

 

SEKUNDARNI CILJEVI PROJEKTA SU:

 • unaprjeđenje znanja učenika o uravnoteženoj prehrani te važnosti redovnog provođenja tjelesne aktivnosti.
 • senzibilizacija učenika za uključivanje u redovite sportske aktivnosti. 
 • poticanje okoline (roditelja, učenika i učitelja). 

 

CILJANE SKUPINE:

 • učenici od 13 ili 14 godina (7.  razred) učenike će se educirati o pravilnim prehrambenim navikama i poticati na redovito bavljenje tjelesnim aktivnostima.
 • učenici od 12 ili 13 godina (6. razred) uvodno će se informirati o Projektu VZF s ključnim porukama
 • učenici od 11 godina (5. razred) uključuju se opcionalno u Projekt VZF
 • roditelji - okolina Roditelji odnosno obitelj donose odluke o kupovini, vrsti te načinu pripremanja hrane. 


Pet zdravih preporuka važno je implementirati u obiteljsko okruženje u svrhu očuvanja zdravlja. Škola i obitelj najviše utječu na navike i ponašanje učenika.

Za provođenje Projekta učenike treba upoznati s četiri modula:

 1. osnovne smjernice pravilne prehrane
 2. planiranje prehrane
 3. kako poboljšati prehrambene navike
 4. moje tijelo i hrana.

Najbolja škola koja će poslati najbolji završni Izvještaj o provedbi projekta uz popratne materijale provedbe projekta. 

U ovaj projekt su uključeni učenici programa intelektualnih teškoća od 5. do 8. razreda,  koji imaju suglasnost roditelja o sudjelovanju. Učenici su slušali i gledali edukativne sadržaje na pametnoj ploči, razgovarali o pravilnoj prehrani i pisali i crtali sadržaje, izrađivali plakate uz pomoć svojih razrednika: Tanje Biloglav, prof. def., Marine Andričić, prof. def., Ksenije Bračić. dipl. def., Spomenke Kolak, mag. eduk. reh.. Projekt su provele Janja Lovrić, dipl. def. evaluacija i Andrijana Đumlan, mag. cin. prezentacija modula i vježbanje.

Opširnije:PROJEKT "VRTIM ZDRAVI FILM" 2022/23. 

Projekt "Zubić" u Centru za autizam

Korisnička ocjena:  / 0

U srijedu, 15.ožujka 2023. u Centar za autizam, Odjel intelektualnih teškoća i autizma posjetile su  studentice Stomatološkog fakulteta u sklopu projekta "Zubić", s ciljem poučavanja o važnosti higijene i zdravlja zuba u okviru preventivnih programa.

Lijepo smo se družili, učenici su aktivno i rado sudjelovali. Uvodno su pogledali prezentaciju i film o Gricu i Grecu na interaktivnoj ploči i računalu. Zatim su četkali zube na velikoj maketi i bojali radne listiće, sve kroz igru i druženje. Uslijedila je i nagrada svakom učeniku, diploma i mala pasta za zube. Sudjelovanjem smo se podsjetili o važnosti higijene i zdravlja zuba i naučili novo! 

Evo i slika druženja s našim gošćama, kojima zahvaljujemo što su se i ove godine odazvale našem pozivu!

Opširnije:Projekt "Zubić" u Centru za autizam