Izlet u Karlovac

Korisnička ocjena:  / 0

U ponedjeljak, 24. listopada 2022. krenuli smo u grad na četiri rijeke-Karlovac, na prvi od planiranih izleta za učenike Odjela intelektualnih teškoća u školskoj godini 2022./23., predviđenim Školskim kurikulumom. Naše prvo odredište bila je crkva sv. Josipa, zaštitnika grada Karlovca, ali i naše domovine. Blagdan svetog Josipa slavi se svake godine 19. ožujka. Župna crkva ujedno je i Nacionalno svetišta svetog Josipa smješteno u dijelu grada zvanom Dubovac.
U svetištu nas je dočekao i udijelio nam blagoslov župnik Antun Sente. Župnik nas je upoznao s poviješću svetišta, te je posvjedočio o sve brojnijoj pobožnosti svetom Josipu i mnogim uslišanim molitvama na njegov nagovor. U crkvi smo župniku darovali prigodne poklone koji su rad Učeničke zadruge “Grana”.
Kakav bi to izlet bio bez sendviča, grickalica, sokova i drugih zanimljivosti iz naših ruksaka, u kojima smo uživali smjestivši se u veliku dvoranu u prostorima svetišta. U dvorani smo pogledali i likovnu izložbu Hrvatski sveci i blaženici.
Zahvalivši se svećeniku Antunu na srdačnom gostoprimstvu krenuli smo prema Aquatika slatkovodnom akvariju, također u Karlovcu.
U Aquatici su učenici i učitelji bili oduševljeni viđenim, velikim bogatstvom slatkovodnog životinjskog i biljnog svijeta pokazanog u akvarijima. Gibanja velikih i malih riba pratili smo znatiželjnim pogledima, a veličinom ponekih riba smo bili iznenađeni.
Ispred Aquatike osobno nas je pozdravila gospođa Margarita Markušić Kulaš, ravnateljica. Od srca joj zahvaljujemo na mogućnosti povlaštenog ulaska u prostore akvarija. Tom prilikom smo joj uručili na dar rad učenika naše Učeničke zadruge “Grana”. Posjetivši Aquatiku, nastavili smo se družiti i uživati u šetnici koja se nalazi uz rijeku Koranu. Na dolasku i povratku autobus je bio ispunjen dobrim raspoloženjem, smijehom i pjesmom.
Zahvaljivali smo i svetom Josipu na predivnom danu provedenom zajedno.

Opširnije:Izlet u Karlovac

9. Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske 08. i 09. Listopada 2022, Zagreb

Korisnička ocjena:  / 0

9. Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske održale su se na Policijskoj akademiji "Josip Jović", aveniji Gojka Šuška. Organizator natjecanja bila je Specijalna olimpijada Hrvatske i Policijska akademija  partner u organizaciji ovog najvažnijeg sportskog događaja za sportaše.
Uoči samog natjecanja upaljena je baklja koja simbolizira olimpijski plamen koji su učenici Policijske škole sa sportašicom predali predsjedniku Specijalne olimpijade Hrvatske gospodinu Denisu Sušcu. Načelnik Policijske akademije gospodin Josip Ćelić pozdravio je sve sudionike. Zahvalio je i čestitao sportašima, trenerima i roditeljima na trudu i uspjesima koje postižu u promicanju svijesti o mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama i potrebi njihove inkluzije. Zaželio je svima puno sportskog uspjeha, sreće i dobru zabavu tijekom natjecanja. Suradnjom sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske Ministarstvo unutarnjih poslova promiče svijest o potrebi uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu i njihovog prihvaćanja kao ravnopravnih članova društva. Partnerstvo sportaša Specijalne olimpijade i policijskih službenika te polaznika i učenika Policijske škole potiče afirmaciju osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport, ističe njihove mogućnosti i snagu volje i stvara nova prijateljstva. Kod budućih policijskih službenika, polaznika Policijske škole razvija empatiju i socijalnu osjetljivost prema najranjivijim društvenim skupinama, tolerancija i prihvaćanje različitosti.

Naši natjecatelji predstavljali su ŠSD „Krug“ u pikadu, združenom pikadu, te atletici. U vedrom sportskom duhu i podržavajućoj atmosferi ekipa ŠSD „Krug“ s trenericama Andrijanom Đumlan, prof. kineziologije i Sandrom Jadrijević, prof. kineziologije osvojili su zapažene medalje i diplome:

Opširnije:9. Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske   08. i 09. Listopada 2022, Zagreb

Europski tjedan sporta

Korisnička ocjena:  / 0

U okviru Europskog tjedna sporta 27.9.2022. održan je i Europski dan školskog sporta. Obilježili smo ga vježbanjem poligona u našoj školskoj sportskoj dvorani. Učenici iz razreda i oni iz odgojno-obrazovnih skupina u pratnji svojih edukacijskih rehabilitatora i predmetnih učiteljica i učitelja prolaskom kroz svih šest postavljenih zadataka radili su na poboljšanju svojih motoričkih sposobnosti. Svi su vježbali s osmijehom na licu,a na kraju smo se zajedno fotografirali. Program su osmislile učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture/kineziterapije Sandra  Jadrijević i Andrijana Đumlan.

Opširnije:Europski tjedan sporta 

Završno natjecanje u poligonu za učenike s UIT

Korisnička ocjena:  / 1


Završno programsko natjecanje u poligonu za učenike s umjerenim intelektualnim teškoćama održano je 15.6.2022. na vanjskom školskom sportskom igralištu. Nastupili su učenici svi jedanaest odgojno-obrazovnih skupina, u pratnji i uz pomaganje svojih razrednih edukacijskih rehabilitatora. Poligon je bio sastavljen od deset zadataka. Započeli smo u 9 sati, a završili u 10.30.Svi koji su prošli postavljene zadatke dobili su utješne medalje i zajedničku fotografiju.

Lijepo smo se družili,a za nas su navijali učenici nižih razreda redovne osnovne škole koja se smjestila pokraj našeg centra. I oni su htjeli isprobati naš poligon,pa smo im pomogli u vježbanju. Na samom kraju smo se počastili sokovima i keksima. Natjecanje je vodila  učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Andrijana Đumlan, a zapisnik je pisala i pomagala u vježbanju poligona učiteljica Sandra Jadrijević.

Opširnije:Završno natjecanje u poligonu za učenike s UIT

ŠKOLSKI PROJEKT „ŠKOLA U ŠUMI“

Korisnička ocjena:  / 0

U periodu od listopada 2021. do svibnja 2022. proveden je školski projekt „Škola u šumi“.

Projekt je nastao na prijedlog Hrvatskih šuma, odnosno kao izdvojeni dio predloženih radionica. Obuhvaćao je učenike odjela za učenike s IT, točnije učenike kombiniranih razrednih odjela 2.,3. i 4. razreda, 5.,7. i 8. razreda te 6., 7. i 8 razreda.

Cilj projekta je bio približiti učenicima ljepotu šume, ukazati na važnost šume za život svih živih organizama, ukazati na raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te na važnost očuvanja šume, prepoznati najčešće bilje i drveće u šumi, prepoznati i razlikovati vazdazeleno i listopadno drveće. Projekt smo provodili prema utvrđenom vremeniku i tematskim cjelinama od listopada do svibnja, boravkom u obližnjoj šumi, odlaskom na poučnu stazu, izradom herbarija, plakata, bojanjem predložaka te malim radionicama unutar školskih prostora.

Kako je većina projekta provođena pod epidemiološkim ograničenjima, nismo uspjeli provesti neke susrete sa voditeljicom projekta iz Hrvatskih šuma, ali smo unatoč tome bili u stalnom kontaktu te ju obavještavali o učinjenom.

Što nam je poklonio projekt? Druženje, boravak u prirodi, istraživanje, praćenje promjena u prirodi, upoznavanje različitih mjesta u prirodi, putovanje različitim prijevoznim sredstvima... A ono najvažnije, osvijestio nam je da bez čuvanja šume nema života.

Opširnije:ŠKOLSKI PROJEKT „ŠKOLA U ŠUMI“