Oproštajna proslava u Gradu mladih

Učenici 16. OŠS s roditeljima i učiteljicama oprostili su se na poseban način od svojih prijatelja Anđele i Borne koji ove školske godine završavaju svoje obrazovanje u osnovnoškolskom programu.  Na veliko obostrano veselje proslavi su se pridružili i bivši učenici skupine sa svojim roditeljima. U hladovini šume Grada mladih nije nedostajalo pjesme, plesa i smijeha kao ni različitih delicija  iz obližnjeg restorana. Na kraju puhanje u svjećice na torti za sedamnaest godina provedenih u Centru za autizam. Pozdravili smo se s Anđelom i Bornom uz izmiješane emocije. Sreću, zbog završetka važnog razdoblja u životu svakog mladog čovjeka i iščekivanja što donosi budućnost ali i tuge što se rastajemo od divnih prijatelja koji  su nas, svatko na svoj način svakodnevno uveseljavali svojim pjevanjem, crtanjem, mudrim izrekama i pozitivnim raspoloženjem. Ugodno druženje potrajalo je do kasnih poslijepodnevnih sati. Prenosimo vam djelić atmosfere!

Opširnije:Oproštajna proslava u Gradu mladih

Dan za moju majku

I ove godine smo u našem Centru obilježili blagdan u čast svim majkama - Majčin dan. U sklopu radionice "Dan za moju majku", učenici su vrijedno sudjelovali u izradi prigodnih čestitki i ukrasa upotrebom različitih likovnih tehnika te tako pružili znak zahvalnosti našim majkama na bezuvjetnoj ljubavi i brizi koju nam nesebično daruju kroz cijeli svoj život. Također je izrađen i prigodni pano kojim zaokružujemo i ovogodišnju zahvalu svim majkama te zajedno poručujemo: "Draga mama, koliko god da imam godina, uvijek mi dobro dođe tvoj zagrljaj. Sretan ti majčin dan!".

Opširnije:Dan za moju majku

Posjet predškolaca KGZ "Novi Zagreb"

Mjesec travanj nam je u znaku obilježavanja svjesnosti o autizmu te su i naši najmlađi iz predškolskog programa 27. travnja posjetili KGZ Novi Zagreb u Travnom, a čime nastavljamo i učvršćujemo jedno divno prijateljstvo. Uživali smo u proljetnoj šetnji od vrtića do knjižnice gdje su nas na dječjem odjelu dočekali svakojaki zanimljivi sadržaji. Svako je dijete pronašlo nešto za sebe - zvučne slikovnice, taktilne slikovnice, ogromnog plišanog medu i njegovu plišanu družinu, lego kocke, kućicu za lutke...a sve uz poticajno i nježno vođenje divnih knjižničarki gđe Tine Matošević i gđe Dunje Lacković Ćurić. Na kraju smo se zasladili čokoladnim biskvitićima (kako ih je nazvao naš Mihael) te smo pozvani na skoro ponovno druženje kojem se posebno veselimo!

Opširnije:Posjet predškolaca KGZ "Novi Zagreb"

Anđelin pogled

Izložba naše učenice Anđele Vire Hrstić otvorena je u Gradskoj knjižnici na Odjelu za djecu i mlade 24.04.2023. Kišni dan uljepšali su, osim prekrasnih Anđelinih likovnih radova i njezini glazbeni talenti kojima je počastila posjetitelje izložbe. Za sve koji nisu stigli na otvorenje imamo dobru vijest- Izložba je otvorena do 21.05.2025. 

Anđela je rođena 3. srpnja 2002. u Zagrebu. Polaznica je Centra za autizam od 2006. godine. Anđela odlično pamti ono što vidi i čuje, ima izuzetnu vizualnu i auditivnu memoriju i definitivno pokazuje neke odlike nadarenosti.

Anđela se rodila s jedinstvenim talentom, darom koji se nikako ne može naučiti. No, bez rada i ustrajnosti talent može nestati, izgubiti se. Anđela se rodila i s voljom za napretkom i „brušenjem svog dijamanta“. Njeno je oko nepogrešivo, ponekad gotovo i okrutno u svojoj istinitosti. Njeni portreti otkrivaju tajne koje bi modeli najradije i sakrili, no Anđela  zacrtava svaku boru koju vidi na licu. Osim portreta, jedan od omiljenih motiva su joj vizure  Zagreba. Vedute grada, njoj najdraže građevine, crta s takvom brzinom i sigurnošću da bi čovjek pomislio da je sama iste i projektirala.

Anđelin medij je crtež, ona je vladarica sigurnih crta, no na poticaj, vješto će se pozabaviti i slikarskim tehnikama. Njeno je slikarstvo plošno i podređeno liniji, no zrači gotovo jednakom sigurnošću kao i crtež. U ožujku 2020. godine tiskan je ilustrirani roman „Naša priča iz vlaka“, verzija Lovrakovog romana prilagođena učenicima s teškoćama u razvoju. Radnju je ilustrirala Anđela. Tijekom dvije godine izradila je preko 30 ilustracija koje opisuju dogodovštine Ljubana, Pere i Drage s naglaskom na portretiranju likova. Njen prethodni uradak koji ćemo također pamtiti i koji će ostati kao trajna vrijednost Centra, jest Anđelina slovarica. Ona je nastala tijekom sustavnog rada s ciljem proširivanja njenog rječnika, tj. verbalnog govora. Osmislili smo zadatak u kojem je Anđela trebala pisati riječi prema zadanom slovu abecede. Anđelina ideja da crtež prati pojam potaknula nas je da sve to objedinimo i pokažemo drugima. „Anđelinu slovaricu“ smatramo posebnom jer osim imenica sadrži i glagole, priloge i logotipe nekih tvrtki.

Anđelu smo upoznali kao malu djevojčicu, pamtimo vrijeme kada je bila dijete predškolske dobi i pohađala naš vrtić. Sada je s nama prelijepa mlada djevojka koja prelazi u Program za odrasle. Mnogo je to zajedničkog vremena koje sadrži i mnogo vrijednih i dojmljivih rezultata rada i nadarenosti, likovne koju osvjetljavamo ovom izložbom, i glazbene koja nije manje dojmljiva.

S Anđelom slavimo autizam u svoj njegovoj pozitivnoj snazi i raznolikosti i bogatstvu koju daruje svijetu.

Opširnije:Anđelin pogled

Kolo prijateljstva u knjižnici Dubrava

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji obilježavamo kroz čitav travanj,  5. travnja 2023. družili smo se u knjižnici Dubrava. Učenici su uz pomoć svojih učiteljica izveli dvije točke: Spasimo svijet – u izvedbi mlađih učenika osnovnoškolskog programa i Duša Zemlje – u izvedbi starijih učenika istog programa. Predstava Duša Zemlje također je bila i dio diseminacije projekta Special Hearts For A Beautiful Earth. Osim naših učenika,  roditelja i prijatelja u publici su bili i učenici Osnovne škole Mato Lovrak koji su u pratnji svojih učiteljica gledali naš program.

Veliko hvala knjižnici Dubrava koja nam je prepustila svoje kazališne daske i gospođi Maji Livaković koja nam uvijek pomaže u organizaciji i održava prijateljstvo knjižnice i Centra za autizam.

Opširnije:Kolo prijateljstva u knjižnici Dubrava