Golubica mira

Danas smo se, kao i svake godine, podsjetili na žrtvu grada heroja i kratkim programom obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. No ove su godine naši učenici odaslali i poruke mira te nade za bolje sutra u cijelom svijetu.

U znaku golubice s vučedolskim ornamentom- Iz krvi i bola niknut će cvijeće!

Opširnije:Golubica mira

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, elegantno sa kravatom

I ove smo godine u školi obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje zajedničkom radionicom u školskoj blagovaonici. Učenici su, nakon kratkog recitala i koncerta, vođeni uputama svojih učiteljica i učitelja, mijesili slane i slatke delicije koje su potom naše školske kuharice i ispekle. Kiflice, srca i zvjezdice nisu bile jedine delicije koje su učenici izrađivali – našlo se tu i jestivih kravata, jer ni Dan kravate nismo zaboravili!

Djelić slatko-slane atmosfere pogledajte na fotografijama, ali upozoravamo- zazubice će vam sigurno izrasti!

Opširnije:Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, elegantno sa kravatom

Susreti u Osijeku za osobe s autizmom

Udruga za autizam Split u suradnji s domaćinom, Centrom za autizam iz Osijeka, te Centrom za autizam iz Zagreba inicirala je susrete osoba s autizmom u Osijeku početkom listopada 2023. Organizirana su sportska natjecanja, izleti, obilazak grada te nastup na glavnom trgu uz pjesmu i ples. 
Sportska natjecanja odigravala su se u sljedećim disciplinama:


1. rušenje čunjeva lopticom
2. ubacivanje loptice u koš
3. šutiranje nogometne lopte u gol
4. pikado

Medalje su dodijeljene na temelju zbroja bodova iz svih disciplina i iste su dobili svi natjecatelji.
Split je zauzeo 1.mjesto-zlato, 2.mjesto-srebro zauzeli su naši korisnici-Zagreb, 3.mjesto-brončane medalje-Osijek.
Svi sudionici dobili su i univerzalnu medalju za sudjelovanje u natjecanju. U ovoj lijepoj i vrijednoj akciji sudjelovalo je četvero naših korisnika: Mirijam Belso, Denijen Kasap, Luka Vranješ i Danijela Huzek uz stručnu podršku radnog terapeuta Miroslava Lovrića i kineziologinje Nensi Oštrić.
Natjecanje je proteklo u sportskom duhu. Svi smo navijali, bodrili i veselili se uspjesima svojih korisnika, nakon čega je uslijedio domjenak u prostorima domaćina gdje su se svi sportaši okrijepili. Potom smo otišli u obilazak Zoološkog vrta. Tu smo ugodno proveli vrijeme u društvu ostalih sudionika susreta u šetnji parkom, razmjenjivali iskustva i uživali u pogledu na razne i neobične životinje. Poslije ručka i kratkog odmora posjetili smo OPG "Duša Baranje" u Bilju.

Nažalost, predviđeni nastup na glavnom trgu u Osijeku bio je odgođen zbog velikog požara te je nađena alternativa u zatvorenom prostoru.

Sviranja, pjevanja, plesanja i druženja bilo je napretek. Pjevale su se i dalmatinske i zagorske i slavonske pjesme, a korisnici su uživali u svakom trenutku.

Bili smo na Tvrđi, šetali uz rijeku Dravu, obišli osječku katedralu. Na putu prema Zagrebu posjetili smo i Đakovo i uz stručno vodstvo obišli i tamošnju prekrasnu katedralu. Povratak u Zagreb protekao je u veselom ozračju s nadom da će se susreti ponoviti.

Opširnije:Susreti u Osijeku za osobe s autizmom 

Donacija za školsku sportsku dvoranu i završna podjela medalja sportašima ŠSD krug

Školsko sportsko društvo "Krug" je dana 13.6.2023. održalo završnu podjelu medalja za učenike sportaše oba programa: Autizma i Intelektualnih teškoća. Medalje su dobili sportaši koji su bili uspješni u tekućoj školskoj godini za Program Autizma i oni iz Programa Intelektualnih teškoća koji su sudjelovali u natjecanju u savladavanju poligona, te u graničaru. Naše sportaše s teškoćama su tijekom školske godine pripremale učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture, učiteljice savjetnice oba programa Velida Salihović, prof. i Andrijana Đumlan,prof.. Također je Centar za autizam dobio donaciju kojom su promijenjena vrata na spremištu za sportske predmete i sprave, kojom je omogućena bolja sigurnost u samoj dvorani i lakše korištenje predmeta za učenike koji imaju teškoće. Donaciju su osigurale supruge vojnih atašea u Republici Hrvatskoj. Donaciju je primila i na njoj zahvalIla ravnateljica centra Žarka Klopotan, dipl.def..

Opširnije:Donacija za školsku sportsku dvoranu i završna podjela medalja sportašima ŠSD krug

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 40. OBLJETNICE DJELOVANJA CENTRA ZA AUTIZAM U ZAGREBU

U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 15. lipnja 2023. godine svečano je obilježena 40. obljetnica od osnivanja Centra za autizam pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. U ime Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske skup je pozdravio predsjednik Antun Zupanc dok je ispred Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora sudionike pozdravila prof. dr. sc. Ana Marija Žic Ralić. Dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Bilić Prcić je uz čestitku podijelio svoja sjećanja na 1994. godinu kada je da je na samom početku svoje karijere bio djelatnik Centra za autizam u Dvorničićevoj 6. Izaslanica gradonačelnika mr.sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom,  pozdravila je nazočne i istakla da Grad Zagreb želi biti odgovoran (nastoji se odgovorno odnositi u skladu s trenutnim mogućnostima) prema Centru za autizam, urediti za odrasle osobe prostor u Jurja Dalmatinca, ali i ponuditi socijalne usluge za djecu (ranu intervenciju). Svoje djelovanje za sada ne mogu potkrijepiti rokovima jer se radi o uistinu složenim poslovima, ali žele ozbiljno djelovati u cilju poboljšanja uvjeta u Centru za autizam. Istakla je da: „Iako postojeći propusti i prepreke formalnih sustava, kao i onih u društvenom okruženju znatno otežavaju i usporavaju razvoj njihovih potencijala, Centar za autizam ustrajan je u primjeni visokih stručnih standarda i suvremenih pristupa u radu“. Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin govorio je kao izaslanik ministra Radovana Fuchsa o suradnji Ministarstva znanosti i Centra za autizam.

Poslije pozdravne riječi ravnateljice gđe Žarke Klopotan pjesmom dobrodošlice sve je pozdravila i glazbeno nadarena učenica Anđela Vira Hrstić. Prezentacijom pod naslovom „Od 1983. do danas – gdje smo i kamo idemo, razvojni put i perspektiva“ ravnateljica je dala pregled ključnih događaja od 1983. do naših dana. Centar za autizam se u proteklim godinama proširio na deset lokacija u Zagrebu i sa svojim podružnicama u Rijeci i Splitu te Odjelom u Novoj Gradiški, osiguravao školovanje djece s autizmom po posebnom programu i dao temelj za osnivanje novih Centara i Odjela za autizam u regionalnim centrima. Danas je Centar za autizam u Zagrebu ustanova Grada Zagreba u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja RH koja pruža rehabilitacijske i odgojno-obrazovne programe za sve dobne uzraste: djecu, mladeži i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i srodnim razvojnim poremećajima, za preko tri stotine korisnika. Osnovna neriješena pitanja statusna su pitanja vezana za programe za odrasle gdje se trenutno rješavaju uvjeti za licenciranje i prostorna što uključuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na Oporovcu kao preduvjeta za izgradnju samoga objekta.

Korisnik iz programa za odrasle Vedran Oštrić opisao je svoj životni put i na simpatičan način podijelio s prisutnima sjećanja iz svog života i opisao kako sada živi. Prikazan je filmski zapis iz rakursa dječaka Fabijana o provedbi programa u Centru, s posebnim naglaskom na: metodičko-didaktičke postupke, komunikacijsku podršku i sredstva, pružanje podrške učenicima i korisnicima te različite programske sadržaje i individualne stručne tretmane. Uz stručnu, organizacijsku i provedbenu podršku većeg broja djelatnika, filmski zapis su priredili Stanka Pinjuh i Alen Conjar.

U suradnji s mlađim skupinama KUD-a Sesvete učenici su izveli glazbeno-scenski prikaz „Zagreb je najljepši grad“ i razveselili publiku. Dojmljivo je bilo obraćanje predsjednice Vijeća roditelja gđe Daniele Tomašković koja je ukazala na probleme i istaknula koliko je važno njihovo promptno rješavanje jer o njima ovisi ne samo kvaliteta provedbe programa već se to odražava na obitelji naših polaznika.  Upečatljive su bile snimljene čestitke europskih partnera Centru za autizam za rođendan u kojima je istaknuta vrijednost stručnih doprinosa i iskustava našeg Centra na međunarodnoj razini.

Na samome kraju dat je kratak prikaz priručnika „Iz Centra o autizmu“ čije su autorice djelatnice Centra za autizam, urednica ravnateljica Žarka Klopotan, recenzentice prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar i prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev. Lektorica je bila profesorica Sanja Beloglavec. Osvrt na sadržaj priručnika tijekom predstavljanja dala je doc. dr. sc. Jasmina Stošić.

Cijeli događaj je moderirao gospodin Ivan Hrstić te profesionalnim najavama dao vrijedan doprinos događanju. Svojim prisustvom, čestitkama i podrškom pridružili su se mnogobrojni ravnatelji škola s posebnim programima, sveučilišni nastavnici, predstavnici drugih suradničkih institucija. Naravno, na svečanosti su bili roditelji naših učenika i odraslih korisnika te djelatnici Centra.

Programom svečanog obilježavanja nastojali smo pokazati stručni smjer razvoja Centra za autizam, postignuća, snage i stručni zamah posljednjih decenija. I u tome smo uspjeli jer su svi visoki predstavnici i izaslanici to na svojstven način istakli. Čestitke Centru za autizam u Zagrebu, ravnateljici Centra za autizam Žarki Klopotan, čestitke svim djelatnicima, djeci, učenicima i korisnicima Centra za autizam te roditeljima koji su čvrsto vezani uz Centar. Četrdeset nam je godina tek! U najboljim smo godinama i idemo zajedno dalje…

Opširnije:SVEČANO OBILJEŽAVANJE 40. OBLJETNICE DJELOVANJA  CENTRA ZA AUTIZAM U ZAGREBU

40 NAM JE GODINA TEK!

Kišni, tmurni i nimalo ljetni dan? U našem Centru za autizam nikako! Šarenilo, pjesma, ples, smijeh… jednom riječju- SLAVLJE! Završnom priredbom smo proslavili i 40. rođendan naše škole. Kada samo pomislimo koliko je u tih 40 godina pjesama otpjevano, prijateljstava sklopljeno, ali i koliko je suza proliveno prvim ulascima uplašenih prvašića i novih učenika koji su se možda osjećali neshvaćeno, uplašeno, samo. No nisu bili neshvaćeni ni sami, ne u našoj školi! Ne u njihovoj školi! U školi po mjeri učenika! 40 godina rada, truda, znoja, strpljenja, suza, smijeha i ljubavi.

Sretan rođendan Centru za autizam, NAŠOJ školi!

Opširnije:40 NAM JE GODINA TEK!

Posjet studenata s University of Gloucestershire

Mjesec svibanj obilježio je posjet sudenata iz UK- University of Gloucestershire, koji pod budnim okom profesora Nick Preddy- a, našeg dugogodišnjeg suradnika, odrađuju studentsku praksu u Centru za autizam Zagreb. Posjetili su sve programske jedinice našeg Centra, sudjelovali u aktivnostima s učiteljima i učenicima, proslavili i poneki rođendan te sa sigurnošću možemo tvrditi da se suradnja nastavlja i narednih godina. Ovakva druženja promiču međunarodnu suradnju i stručnu razmjenu aktualnih znanja i vještina.

Opširnije:Posjet studenata s University of Gloucestershire

Prva pričest i Potvrda za učenike Centra za autizam

U subotu,  13. svibnja 2023. u župi Svetog Ivana XXIII., pape, kojoj po lokaciji pripada Centar za autizam, prisustvovali smo proslavi života naših učenika kroz svečanu svetu misu i primanje svetih sakramenata Prve pričesti i Potvrde. Sakrament Svete prve pričesti primilo je četrnaest učenika, a Svetu potvrdu osamnaest.

Misno slavlje predvodio je župnik Kristo Brkić u prisutnosti majki, očeva, kumova i bliže rodbine. Svojom prisutnošću ovaj događaj su uzveličali ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, voditeljice odjela za autizam i intelektualne teškoće te učiteljice i asistentice naših prvopričesnika i krizmanika. Cjelokupnu pripremu učenika za sakramente vodio je vjeroučitelj Nenad Palić u suradnji s učiteljima. Svaki učenik kao dar je dobio dječju Bibliju i uspomenu. Ozračje u crkvi bilo je prožeto iščekivanjem, ganućem, uzbuđenjem i ushitom. 

O važnosti i ljepoti svečanosti više od riječi govore radosna dječja lica te zadovoljstvo roditelja i svih nas koji smo bili tome svjedoci.

Opširnije:Prva pričest i Potvrda za učenike Centra za autizam

18. Cash&Carry

U subotu, 13.05.2023. održan je punoljetni, 18. Cash&Carry. Ovaj jedinstveni projekt organiziraju studenti treće godine preddiplomskog studija Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti, uz potporu profesora. Ova kulturno-likovna, edukacijska, promotivna, glazbena i humanitarna manifestacija omogućuje izravnu komunikaciju građanstva i stručne publike s ciljem upoznavanja mladih umjetnika i njihovim kreativnim radom u neposrednom atelierskom radnom okruženju.

Osim podrške i promocije mladim umjetnicima, ova manifestacija promovira i pomaže našem Centru za autizam. Sav prihod ostvaren prodajom radova na humanitarnom dijelu izložbe namijenjen je Centru za autizam te drugim sličnim udrugama. Centar za autizam predstavljen je na humanitarno prodajnom dijelu gdje su izloženi i prodavani radovi UZ Grana, te u izložbenom dijelu gdje su izloženi likovni radovi učenika Centra za autizam. Ove su godine predstavljeni radovi polaznika predškolskog programa Centra, radovi kojima se predstavlja upoznavanje djece s likovnim stvaralaštvom te radovi učenika osnovnoškolskih programa našeg Centra. Učenici osnovnoškolskog programa predstavljeni su serijom plakata koji su rađeni u tehnici kolaža, a s ciljem osnaživanja samopouzdanja naših učenika. 

Dobro raspoloženje i prekrasnu atmosferu 18. Cash&Carry-a nije pokvarilo ružno subotnje vrijeme. A kako nam je bilo možete pogledati u galeriji slika.

Do iduće godine!

Opširnije:18. Cash&Carry

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica